Badania kliniczne

Zgaga to jedno z najbardziej uciążliwych oraz najczęściej występujących dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Zgaga zazwyczaj pojawia się po spożyciu obfitego posiłku i daje o sobie znać silnym pieczeniem
w przełyku. Mogą jej towarzyszyć również objawy takie jak: nudności, ospałość, czy uczucie przejedzenia.

Co powoduje zgagę?

Zgaga jest wywołana cofaniem się treści pokarmowej i kwasu solnego z żołądka do przełyku. Kwas solny działa drażniąco na nabłonek przełyku, który nie jest przystosowany do kontaktu z treścią o tak silnym działaniu drażniącym.

Jak można uniknąć zgagi?

  • Unikaj potraw i napojów, które wywołują zgagę (pomidorów, czosnku, cebuli, owoców cytrusowych, ostrych potraw, napojów gazowanych, mocnej herbaty i kawy oraz alkoholu).
  • Ogranicz spożycie tłuszczów.
  • Jedz mniej, a częściej.
  • Dbaj o prawidłową masę ciała.
  • Rzuć palenie.
  • Nie jedz tuż przed wysiłkiem fizycznym.
  • Zrezygnuj z ciasnych części garderoby, gdyż zwiększają one ciśnienie w jamie brzusznej.